Cvijanović: Pozitivne ocjene MMF-a

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je, nakon sastanka s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), da su ocjene MMF-a pozitivne, te da je dosadašnja realizacija svih aktivnosti s tom finansijskom institucijom uspješna.

Istakla je da su predstavnici MMF-a izrazili interesovanje za produženje aranžmana u narednom periodu, saopćeno je iz entitetske vlade.

– Mi smo rekli da će o tome biti obaviješteni, nakon što se donesu odgovarajuće odluke, ali isto tako nakon što sve razmotrimo na nivou Fiskalnog savjeta BiH i nakon što analiziramo ono što smo do sada uradili – rekla je Cvijanović.

Navela je da su obje strane zadovoljne činjenicom da je došlo do određenih pomaka na ekonomskoj sceni, te da su određeni parametri pozitivniji nego ranije. Ona je dodala da se očekuje blago povećanje i poboljšanje i da će to biti u kontinuitetu.

– Naravno, treba znati da to neće odmah prouzrokovati trenutačna poboljšanja kada je u pitanju standard u RS-u, BiH i u regiji, ali je važno da se pozitivni pomaci bilježe i tako će, kako projekcija sada kaže biti i u budućem periodu –  rekla je ona.

Cvijanović je rekla da se tokom njene posjete SAD-u, provodi i realizacija projekta uspostavljanje „kluba prijatelja RS širom svijeta, na kojem Vlada RS već duže radi“.

– Taj projekat se već realizuje u Americi, imamo uspostavljen Klub prijatelja u Vašingtonu, Filadelfiji i Njujorku, a već smo ranije uspostavili Klub prijatelja u Čikagu, i nakon toga idemo u Kaliforniju – rekla je Cvijanović i dodala da dijaspora zauzima centralno mjesto u ovom projektu.

S Cvijanović u SAD-u boravi i ministar finansija u Vladi RS-a Zoran Tegeltija, koji je danas razgovarao a izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Hemskerkom i direktoricom u Svjetskoj banci Elen Goldštajn o dosadašnjoj podršci Svjetske banke u BiH tokom perioda ekonomske krize gdje je posebno istaknuto da je u svrhu pružanja podrške realnom sektoru prošle godine odobrena dodatna kreditna linija za mala i srednja preduzeća koja je od nedavno efektivna i očekuju se pozitivni rezultati.

Pored toga u pripremi je novi program za poršku entitetskim budžetima koji će podržati značajne reforme poslovnog okruženja.

Od infrastrukturnih projekata koji su u toku poseban akcenat je dat projektu razvoja navodnjavanja, saopćeno je iz entitetske vlade.

 

Trafika|Ba|Fena