Ovi mafini su jedini i najbolji recept koji će vam ikad trebati. Možda ovu rečenicu često pročitate, ali s obzirom da sam napravila dosad oko 50 ovih mafina i svi su pojedeni, mislim da imam čvrste dokaze.
Jabuke su u sezoni. Kiša i jesen su nam stigli. Ovi mafini i šolja kafe ili čaja popravit će vam svaki sivi dan.
Ova količina je za 24 mafina jer pojedete dva u 2 minute.
Sastojci:
– 300g brašna
– 1 prašak za pecivo
– 2 kafene kašike cimeta
– 1 kafena kašika đumbira
– prstohvat soli
– 100 g istopljenog maslaca
– 240 ml mlijeka
– 2 jajeta
– 80 g smeđeg šećera
– 6 manjih jabuka
– 24 višnje
za posipanje
– 20 g smeđeg šećera
– 1 kafena kašika cimeta
Priprema:
Pomiješamo suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir i so. U drugoj posudi pomiješamo istopljen maslac, mlijeko, jaja i šećer.
Dvije smjese pomiješamo pjenjačom dok se ne sjedine. Jabuke očistimo i izrežemo na kockice. Kuhačom dodamo jabuke u smjesu.
Smjesu prebacimo u kalupe, pospemo sa mješavinom cimeta i šećera i pečemo 25 minuta na 190°C.
Pokušajte pojesti samo jedan!