Razne industrijske vitaminske vode zapravo su prepune umjetnih zaslađivača koji organizmu naprave više štete nego koristi. Ako ste jedni od onih koji ne vole piti vodu i kojima smeta njen okus, a želite uživati u osvježavajućim napicima, donosimo recept za domaću vitaminsku vodu na kojoj će posebno biti zahvalna vaša probava i trbuh.
Sastojci:
– 2 litre vode
– 1 čajna kašika svježe naribanog đumbira
– 1 krastavac srednje veličine
– 1 limun
– 12 listića metvice
Priprema:
Krastavac i limun narežite na ploške, a ako imate domaće plodove koji nisu tretirani pesticidima, poželjno ih je iskoristiti s korom. Narezane krastavce i limun ubacite u staklenku te dodajte ostale sastojke i sve prelijte vodom. Vodu spremite u frižider i ostavite da tako stoji najmanje 8 sati te je povremeno lagano promiješajte.
Sastojci u domaćoj vitaminskoj vodi imaju posebno blagotvorno djelovanje na trbuh jer umiruju probavu, a uz to oslobađaju tijelo od nakupljenih toksina.
Limun uz poznato obilje vitamina C potiče rad jetre, organa odgovornog za pročišćavanje organizma.
Krastavac sadrži 90 posto vode iz koje se oslobađaju sastojci zaslužni za detoksikaciju tijela.
Đumbir pomaže u održavanju glikemijskog indeksa pod kontrolom, a ujedno olakšava grčeve i pomaže protiv mučnine.
Metvica stimulira sagorijevanje masnih naslaga, pomaže u eliminaciji toksina iz tijela, a također ublažava bolove u trbuhu.
(Izvor: ljepotaizdravlje.ba)