Sirove veganske torte nisu samo slatkiš, po svom sastavu su najčešće kompletan obrok i kalorijski vrlo snažne. Vrlo lako ćete ih napraviti, slijedite recept za jednu, čijem okusu nećete odoljeti.
Biskvit:
2 šoljice ljuštenih badema
1 šoljica suhih smokava, prethodno natopljenih u vodi
1 banana
1 prstohvat soli
2 kašike meda
Sve sastojke, zajedno s vodom u kojoj su bile smokve, stavite u blender i usitnite tako da dobijete gustu smjesu od koje ćete lako oblikovati biskvit. Ako je potrebno, dodajte malo vode.
Krema:
1 avokado
2 šoljice indijskih oraščića
2 šoljice borovnica
1 šoljica datulja, prethodno natopljenih u vodi
2 kašike meda
Sve sastojke stavite u bledner, a ako je potrebno, dodajte vodu u kojoj su bile natopljene datulje i dobro usitnite, tako da dobijete finu kremastu masu. Dobivenu kremu nanesite na biskvit koji ste dobro složili u kalupu za tortu. Ukrasite je borovnicama. Na to ponovo stavite sloj kreme, dodajte borovnice. Torta se može oblikovati u klasičnom okruglom obliku, kao cup cake ili kao kolač.
(Izvor: Elle.hr)