Kada je riječ o hrani mnogi imaju svoje omiljene poslastice koje rado dijele sa drugima, prenoseći svoje zadovoljstvo u raznim slatkim ili slanim jelima kojima se svakodnevno slade.
Inspiracije kada ponestane, tu je chakula.ba sa raznim idejama i specijalitetima koji će kuhanje učiniti mnogo zabavnijim.
Irma Zulić, osnivačica kulinarskog bloga chakula.ba, u razgovoru za portal trafika.ba govori o ljubavi prema kuhanju i jedinstvenom blogu koji vodi.
1.Predstavite nam chakula.ba
Chakula.ba je online food magazin, gdje inspiraciju mogu pronaći svi ljubitelji slatkih i slanih jela, svi koji volimo jesti i otkriti nova mjesta za uživanje u hrani. Chakula nudi recenzije restorana, preporuke sa gastro putovanja, novosti iz svijeta kulinarstva, ali svakako i recepte. Chakula je prvi i jedini magazin u Bosni i Hercegovini koji nudi cjelokupno gastro iskustvo. Sav sadržaj je dostupan na bosanskom i engleskom jeziku. Pored mene, kao autori i autorice se pojavljuju svi oni koji žele prochakulati o hrani sa čitateljima i čitateljicama. Chakula je prisutna i na društvenim mrežama Instagramu, Facebooku, Twitteru i Pinterestu.
2. Kako ste došli na ideju da pokrenete blog o kulinarstvu?
Iskreno, ne znam da li se Chakula uklapa u neku definiciju bloga (ako takva definicija postoji). Svakako da mogu govoriti o onome što mislim da Chakulu izdvaja u samom online svijetu. Chakula kao koncept postoji tek od mjeseca januara, a prethodne 3 godine aktivno sam pisala gastro priče. Tako da mogu reći da sam popustila pritisku okoline i započela ovu avanturu. Kako sam i spomenula, sadržaj na Chakuli nisu samo recepti, jer i statistika do sada pokazuje da posjetitelji/ce baš više čitaju ostale sadržaje. Vjerovatno dijelom i jer postoji mnogo blogova o hrani kako međunarodnih, tako i regionalnih koji im već nude recepte. Chakula na swahili jeziku znači “hrana”, a svakako na našim prostorima ćakulanje označava neobavezno ćaskanje, kakvo se baš dešava uz ukusnu hranu na stolu.
3. S obzirom na to da volite kuhati i putujete kada istražujete hranu i pišete o restoranima, da li ste ikada dosad razmišljali da otvorite svoj restoran?
Iako Chakula postoji tek 5 mjeseci, od prvog dana me pitaju: a kad će offline mjesto za druženje i uživanje u hrani. Trenutno nisam u toj fazi, ali svakako ukoliko do toga dođe bit će to potpuno drugačije mjesto u Sarajevu. Ono što je interesantno jeste da je Chakulu prepoznala i Vlada Sjedninjenih Američkih Država i German Marshall Fond, tako da imam tu privilegiju biti jedna među 70 poduzetničkih poduhvata koji su dio YTILI 2018 programa. Sam program omogućava razmjenu znanja i iskustva sa poduzetnicima iz SAD-a i svakako inspiraciju za nove aspekte rada. U Washington idem u oktobru i ko zna kakve ideje ću imati nakon povratka.
4. Slatko ili slano? Zašto?
Mislim da i Chakula sadržaj itekako odgovara na ovo pitanje. Slatko, uvijek. A znate zašto? Jer slano pravimo svaki dan, jer moramo jesti. A za slatko se moramo potruditi, odlučiti da ćemo napraviti nešto umjesto uzeti kocku čokolade. S druge strane, mislim da recepti na Chakuli su baš takvi da inspirišu na kuhanje i početnike/ce, ali i one koji već dugo kuhaju
i traže neke nove okuse. Trudim se da recepte i priče koje dijelim sa čitateljima/cama budu sezonski i da se kuha i priča o namirnicama koje u tom mjesecu možemo naći na tržnici.
5. Gdje pronalazite inspiraciju za kuhanje?
Uvijek i zauvijek u putovanjima. Mislim da se nikad neću umoriti od aerodroma i otkrivanja novih destinacija. Svaka zemlja, kontinent nude takvo bogatstvo okusa i obično kad se vratim s putovanja, imam mnoštvo ideja kako za kuhanje, tako i novosti iz svijeta kulinarstva. Istovremeno, primjećujem da naši ljudi sve više cijene bogatstvo hrane koju imamo u Bosni i Hercegovini, a posebno organskog voća i povrća. Iako na Chakuli nećete baš naći recept za bosanski lonac, hoćete za sarajevsku baklavu i vrlo često i preporučim od koga ili gdje nabavim svježe i kvalitetno voće i povrće. Chakula ima vrlo aktivan Instagram profil, te pozivam čitatelje/ice Trafika.ba da se družimo na društvenim mrežama.
6. Možete li sa čitaocima portala Trafika.ba podijeliti ideju za ručak?
Chakula publika su osobe od 25-45 godina starosti. Obično je najveći problem upravo šta jesti kad dođemo kući s posla. Za sve ljubitelje morskih plodova tokom Ramazana sam pisala o 3 drugačija prijedloga za iftar, ali svakako i za ručak – Pogledati na LINKU. Ukoliko volite više meso ili ste vegetarijanac, onda je wok na 2 načina super ideja – Pogledati na LINKU.
Uredila: Adna Tatarević