Basel – Chelsea 1:2, Fenerbahçe – Benfica 1:0

Večeras su odigrane prve polufinalne utakmice Evropa lige, a viđena su ukupno četiri gola.

Na prepunom St. Jacobs stadionu Basel je ugostio još uvijek aktuelne prvake Evrope Chelsea.

U prvom dijelu utakmice loptu u svojim nogama su imali uglavnom igrači Basela, ali je Chelsea odlično kontrolisao igru i sredinu terena. Obje ekipe su imale po nekoliko lijepih prilika. Gosti su poveli već na samom početku utakmice tačnije u 12. minuti. Nakon jednog kornera kojeg je izveo Lamparad, a sjajno skočio Moises i postigao jako važan gol u ovom dvomeču.

Drugo poluvrijeme je također započelo otvorenom igrom, a obje ekipe su pogodile okvir gola, prvo je Stocker pogodio stativu, a istom mjerom je na drugoj strani uzvratio Fernando Torres.

U posljednjih 20 minuta domaći su hrabrom i otvorenom igrom pokušali makar doći do izjednačenja u čemu su na kraju i uspjeli.

Pred sami kraj utakmice dosuđen je diskutabilan penal za Basel, a siguran egzekutor bio je Fabian Schar. Već u narednom napadu Plavci su mogli do novog vodstva, ali je Oscar iz izgledne pozicije šutirao pored gola.

Do kraja utakmice je viđen još jedan gol, a isti su postigli gosti i tako došli na korak do plasmana u finale, bukvalno u posljednjim sekundama gol za Chelsea postigao je David Luiz. Utakmica je završena rezultatom 1:2.

Basel – Chelsea 1:2 (13’ Moses, 90+4’ Luiz/86’ Schar)

Basel: Sommer, Philipp Degen, Schar, Dragovic, Park, Fabian Frei, Salah, El-Nenny, Die, Stocker, Streller

Chelsea: Čech, Azpilicueta, Ivanović, Terry, Cole, Luiz, Hazard, Ramires, Lampard, Moses, Torres
_______________________________________________________________________________________________________

U fascinantnoj atmosferi koja priliči samo turskim navijačima, Fenerbahçe je savladao goste iz Lisabona, ekipu Benfice rezultatom 1:0.

Većinskim dijelom prvog poluvremena dominantniji su bili igrači Fenerbahçea. Domaći su zaprijetili u par navrata, a najbolju šansu su imali u 45. minuti kada je Cristian Baroni promašio penal pogodivši stativu.

Brazilcu je teško pao promašaj pa je u pratnji saigrača na poluvrijeme otišao u suzama.

Treba reći da je u 18. minuti Mussa Sow sjajno šutirao glavom, ali je lopta pogodila prečku. Jedinu polupriliku za goste je propustio Pablo Aimar. Na odmor se otišlo pri rezultatu 0:0.

U nastavak utakmice domaći su ušli silovito, već u prvih pet minuta stvorili su nekoliko prilika, a ističe se on iz 51. minute kada je Kuyt pogodio stativu. Nedugo zatim zaprijetili su gosti preko Gaitana koji je lijepo šutirao sa oko 20 metara, ali je lopta zakresala stativu.

Fenerbahçe je poveo sasvim zasluženo u 71. minuti, strijelac je bio Korkmaz koji se je najbolje snašao u jednoj gužvi. Interesantno da je gol priznat tek nakon potvrde sudije koji stoji pored gola s obzirom da lopta prvobitno nije zatresla mrežu.

Do kraja utakmice se igralo uglavnom na sredini terena, te nije bilo ozbiljnijih prilika ni na jednoj strani.

Fenerbahçe je ovom pobjedom došao na korak od plasmana u finale i najvećeg uspjeha u hisoriji kluba, ali sasvim sigurno da Benfica nije rekla “posljednju riječ” i da će učiniti sve da u revanšu nadoknati ovaj rezultatski zaostatak.

Fenerbahçe – Benfica 1:0 (71’ Korkmaz)

Fenerbahçe: Demirel – Zigler, Korkmaz, Yobo, Gonul – Topal, Meireles – Sow, Baroni, Kuyt – Webo

Benfica: Artur – Melgarejo, Garay, Jardel, Pereira – Matić, Aimar, Gomes – Salvio, Cardozo, John

 

Revanš utakmice polufinala Evropske lige igrat će se za sedam dana, tj. drugog maja.

 

|Agencije|Trafika|Ba|