Zdravko i Zoran Mamić uhapšeni na granici

Nakon uhićenja na granici s Hrvatskom braća Zdravko i Zoran Mamić dovedeni su oko 16 sati u policijske prostorije u zagrebačkom naselju Oranice odakle će na razgovor u Uskok koji će potom odlučiti hoće li za njih ponovno zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Raniji prijedlog za istražni zatvor Uskok je povukao nakon informacije o njihovu uhićenju, jer je u prvom prijedlogu stajalo da njihovo pritvaranje, osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela, traže i zbog opasnosti od bijega. Oni su se, naime, nalazili u Sloveniji i u petak navečer su objavili da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su Mamići oko podneva dobili pozive za razgovor te da su “odmah krenuli prema Zagrebu”. Ponovno su se predomislili u subotu nakon saznanja da ih Uskok želi pritvoriti.

Mamići će tijekom poslijepodneva biti odvedeni na ispitivanje u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici nakon čega će tužiteljstvo odlučiti hoće li ih s novim zahtjevom za pritvaranje voditi pred sutkinju istrage Ernu Dražančić koja treba donijeti konačnu odluku o istražnom zatvor. To bi se ročište na Županijskom sudu moglo održati već večeras, no moguće je da ono bude prebačeno za nedjelju ili čak ponedjeljak.

Vrbanoviću mjesec dana istražnog zatvora

Njihovu suosumnjičeniku, izvršnom predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza Damiru Vrbanoviću sutkinja je poslijepodne odredila mjesec dana istražnog zatvora. Zamjenik ravnatelja Uskoka Sven Mišković novinarima je kazao da je sudac istrage prihvatio zahtjev tužiteljstva i Vrbanoviću odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke. Dodao je, da je u ovoj fazi istrage sud u odnosu na Vrbanovića prihvatio ispitivanje 15-ak svjedoka.

Vrbanovićev odvejtnik Darko Maržić najavio je da će već u ponedjeljak predati žalbu na rješenje sutkinje istrage Erne Dražančić. Odvjetnik je kazao da je zadovoljan što je sutkinja odbila velik dio svjedoka koje je predložio Uskok, odnosno što je njihov broj s predloženih 38 smanjila na 15-ak. No, dodao je da nije zadovoljan što nije prihvatila njihove prijedloge da se istražni zatvor zamjeni mjerama opreza ili kućnim pritvorom. Vrbanovićevi su odvjetnici, među ostalim, predložili da se Vrbanoviću zabrani kontakti sa svjedocima koji su uglavnom posvezani s nogometnim klubom Dinamom, no za sada nisu nudili jamčevinu.

Informaciju o uhićenju braće Mamić na ulazu u Hrvatsku prvi je objavio Nogometni klub Dinamo.

Trafika|Ba