MAGAZINOVIĆ: Oni koji drugima morališu čine nemoralne poteze

Interes javnosti za rad Administrativne komisije Parlamentarne skupštine BiH je više nego opravdan, ne samo zbog posljednjeg slučaja penzionisanja pa ponovne profesionalizacije poslanice Dušanke Majkić, nego i zbog ostalih odluka koje se donose – kazao je danas Feni poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović.

Međutim, dodao je, treba biti jasno „da je transparentnost u radu ove komisije, za razliku od ostalih vrlo upitna“.

Po njegovim riječima, u konkretnom slučaju se radi o nemoralnom činu, iako je vjerovatno u skladu s važećim propisima.

– Bez obzira na to, u prošlom  sam mandatu glasao protiv kada je na dnevnom redu bio sličan zahtjev. Interesantno je da su se oni koji su najglasniji kada se govori o moralu i koji drugima drže moralne pridike u prethodnim godinama opredjeljivali za ovakav i druge slične „moralne“ poteze. Javnost je u pravilu za te slučajeve saznala nakon izvjesnog vremena – navodi Magazinović.

Ističe da je, kao poslanik stranke koja nije zastupljena u radu Administrativne komisije, tražio da u skladu s pravima koja poslanicima daje Poslovnik, učestvuje u radu ove komisije bez prava glasa, odnosno da dobija materijale i pozive na sjednice ove komisije da bi bio upoznat o odlukama koje se donose.

– Ispunjenje mog zahtjeva je protivno Poslovniku opstruirano, a u tome značajnu ulogu imaju i državni službenici koji izlaze van svojih ovlasti. U svakom slučaju, sam rad ove komisije  treba doživjeti krupne promjene – smatra Magazinović.

Zato, dodaje, javnost ne treba da čudi što svjedoči netransparentnosti u radu najviših organa vlasti u šta smo se uvjerili i prije nekoliko dana „kada je odbijena mogućnost da se na sjednici parlamenta BiH raspravlja o EU agendi koja se još  neopravdano sakriva od svih nas“.

– Nevjerovatno je da postoje oni poslanici koji ne žele podržati inicijativu u kojoj se traži da se transparentno objasni šta je plan vlasti i sudbina države u narednom periodu – kazao je Magazinović.

 

Trafika|Ba