ŠTA NAM DONOSI BUDUĆNOST: Digitalno prenošenje osjećaja?

Osnivač kompanije Facebook, Mark Zuckerberg, zamišlja budućnost u kojoj će i prenošenje osjećanja biti digitalno. “Vjerujem da ćemo jednog dana biti, uz pomoć tehnologiji, biti u mogućnosti da ostvarujemo komunikaciju putem naših misli,” napisao je 31-godišnji tehnološki magnat u online chat sesiji. “Bićemo u poziciji da i naši prijatelji dožive ono o čemu mislimo, ukoliko to želimo.”

Facebook je u međuvremenu okreće ka računarima koji imaju sposobnost samostalnog učenja, kako bi što bolje shvatio sadržaje koje njihovi korisnici pretražuju. “Ukoliko objavite fotografiju psa ili pišete o politici, mi ćemo to prepoznati, a onda ćemo vas povezivati sa ljudima koji su zainteresovani za pse i politiku,” kazao je Zuckerberg.

Najveća svjetska društvena mreža radi i na sistemu koji razaznaje sve detalje na foto ili video snimcima koje objavljujete.

Isti princip prati i pretraživački gigant Google, koji analizira fotografije svojih korisnika kako bi napravio što bolji katalogizaciju.

Na pitanje jednog od glavnih glumaca u filmu Terminator, Arnolda Schwarzeneggera, da li će mašine na kraju pobijediti, osnivač Facebooka je sa osmjehom odgovorio: “Ne, mašine neće pobijediti”.

Trafika|Ba|TRT Bosanski