Sigurno ste nebrojeno puta ugledali da na nekom od proizvoda istaknuo piše da isti ne sadrži gluten. Šta je zapravo gluten, u čemu se nalazi, kako nam šteti i kako ga možemo izbjeći, odnosno šta je alternativa proizvodima koji ga sadrže… važno je znati kako bismo poboljšali svoju ishranu i samim tim i zdravlje.
Gluten je ljepljiva, elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici (žitu), brašnu, raži, ječmu, piru, te zobi koja je često kontaminirana zbog toga što se najčešće uzgaja uz pšenicu. Gluten čini tijesto ljepljivim i on daje elastičnost tijestu od sviju žitarica.
Valja istaći da postoje i žitarice koje ne sadrže gluten: kukuruz, haljda, proso, smeđa riža i dr.
Osim u spomenutim žitaricama, gluten se nalazi svuda oko nas, sadrži ga većina proizvoda – pizza, tjestenina, spirulina, industrijska hrana, pa čak i ruževi za usne.
Vrlo je bitna prehrambena komponenta, jer su sjemenke žita inače siromašne bjelančevinama.
Bjelančevina gluten se sastoji od dvije frakcije: glutenina i glijadina. Kod pojedinih ljudi postoji genetska sklonost ka nepodnošenju glutena, odnosno njegove frakcije glijadina, koja se iskazuje kao glutenska enteropatija.
Kako nam šteti gluten?
Bolest netolerancije na gluten naziva se celijakija. No, osim toga, brojni naučnici dolaze do zaključka kako je oštećenje probavnog trakta uslijed nepodnošljivosti glutena uzrok autoimunim bolestima, kao što su na primjer dijabetes tipa 1, lupus, poremećen rad štitnjače i dr. Procjenjuje se da 9 od 10 osoba koje ne podnose gluten ne znaju za to.
Jeste li primijetili da kada stavite hljeb u usta on djeluje kao ljepilo, pa zamislite onda što radi vašoj probavi a posebno debelom crijevu. On u potpunosti začepi vaše debelo crijevo, ometa slobodni protok hrane u crijevima te usporava vaš probavni sistem, pospješuje zatvor te se lijepi za vaše crijevne stijenke poput ljepila te je krajnje opasan za vas.
Gluten sadrži za probavu iritirajuće lektine te fitate koji se vežu za minerale – Gluten skuplja minerale koje ste konzumirali iz ostale hrane, naravno ne iz hljeba koji jedete. To ih veže i spriječava vaše tijelo da ih apsorbira i izvuče iz hrane kako bi ih absorbiralo u vaš sustav, te tako pšenica u glutenu spriječava apsorpciju važnih minerala u vaše tijelo.
Opioidni peptidi pronađeni u pšenici – ovo je droga koju obično nalazimo u morfiju i ostalim teškim drogama te je to razlog zbog kojeg neki ljudi kažu kako su gluten i pšenica ovisničke tvari koje vas tjeraju da jedete više nego inače što je jako opasno za vas. Optoidni peptidi koji se nalaze u pšenici poznati su po tome što mogu izazvati ovisnost kod nekih ljudi te se može dogoditi povlačenje simptoma po povlačenju pšenice iz prehrane. Oni se također povezuju sa šizofrenijom kao mogući njen uzrok ili bar pokretač te bolesti.
Gluten uzrokuje upalu crijeva – 80% ljudi stvaraju antitijela protiv proteina koji je izdvojen iz glutena iz pšenice. Tako da ogroman dio stanovništva konzumira gluten na koji su alergični. To oslabljuje i usporava vaš imunološki sustav. Nadalje, 99% stanovništva ima genetske predispozicije za razvijanje antitijela protiv glutena. Antitijela koja djeluju u crijevima zapravo mogu biti dobra vijest, zbog toga što tijelo ne reagira na gluten odmah, već proteini glutena mogu ući u krvotok znatno lakše pogotovo ako su crijeva već negdje propusna te izazvati imunološku reakciju u drugim dijelovima tijela. Upalni učinak glutena u crijevima uzrokuje prerano odumiranje crijevnih stanica te uzrokuje njihovu oksidaciju. Ovaj efekt stvara propusna crijeva koja pak mogu dopustiti bakterijskim proteinima te drugim otrovnim spojevima da uđu u krvotok što također može dovesti do autoimunih napada u tijelu. Propusna crijeva također znače da se hrana ne probavlja pravilno te se hranjive tvari ne probavljaju u potpunosti, što može dovesti do nedostataka hranjivih tvari.
Gluten može podržati izgradnju stanice raka – Gluten se snažno povezuje sa stvaranjem stanica raka (pogotovo kod ljudi koji pate od celijaklije) te su to mnoge studije dokazale. Pa čak i ako ne uzrokuje rak direktno, on pruža osnovu za izgradnju stanica raka u vašem organizmu te smanjuje njegovu korisnost, demineralizira te koči vaše tijelo da apsorbira minerale na najbolji način.
Kako izbjeći gluten? Šta jesti u zamjenu za hranu obogaćenu glutenom?
Prelazak na ishranu bez glutena je velika promjena, i kao svaka druga, potrebno je vremena da se na to čovjek navikne. U početku se možete osjećati uskraćeni zbog svih ograničenja. Ali, pokušajte ostati pozitivni i fokusirani na hranu koju zapravo možete jesti. Također, možda ćete biti iznenađeni koliko postoji prehrambenih produkata, poput hljeba, paste bez glutena u današnje vrijeme. Ako sad krećete s ishranom bez glutena, pomoglo bi vam da se konsultujete sa nutricionistima, da vam daju savjete i da odgovore na neka vaša pitanja, kako ne uzimati gluten, a svejedno jesti zdravo i izbalansirano.
Mnoga zdrava i ukusna hrana je po prirodi bez glutena:
– Grah, sjemenke, orašasti plodovi u neprerađenom obliku
– Svježe meso, riba i perad (nepohovano, u tijestu ili marinirano)
– Voće i povrće
– Većina mliječnih proizvoda
Važno je biti siguran da se ta hrana ne obrađuje i ne miješa sa hranom koja sadrži gluten, aditive ili konzervanse. Mnoge žitarice i škrob mogu biti dio ishrane koja ne sadrži gluten:
– Amarant
– Heljda
– Kukuruz i kukuruza
– Brašno bez glutena (riža, soja, kukuruz, krompir, grah)
– Kukuruzna kaša
– Proso
– Riža
– Kineska šećerna trska
– Soja
– Tapioka
Uvijek izbjeći hranu i piće koji sadrže:
– Ječam
– Raž
– Tritikale (pšenoraž)
– Pšenica
Izbjegavanje pšenice može biti izazovno, jer mnogi pšenični proizvodi dolaze u mnogim varijantama i pod raznim imenima. Slijedi lista pšeničnih proizvoda za izbjegavati:
– Griz
– Krupnik
– Bulgur
– Kamut
– Brašno, graham brašno
Stvari koje treba izbjegavati, osim ako nema naljepnice koja govori da na sadrži gluten:
– Pivo
– Hljeb
– Kolači i pite
– Bomboni
– Žitarice
– Krekeri
– Pomfrit
– Imitacije mesa i morskih plodova
– Tjestenina
– Salate
– Umaci, uključujući i sojin umak
– Sezonski mix sa rižom
– Povrće u umaku
Određene žitarice, kao što je zob, mogu biti kontaminirane sa pšenicom tokom razvoja i faze prerade u proizvodnji. Zbog toga, doktori i nutricionisti obično preporučuju izbjegavanje zobi, osim ako nije specificirano da se u njoj ne nalazi gluten.
Također biste trebali biti oprezni za neke druge proizvode koje jedete ili biste mogli doći u kontakt s njima, a sadrže gluten. To uključuje:
– Prehrambene aditive, kao što je sladivo, modificirana hrana škrob
– Lijekovi i vitamini koji koriste gluten kao vezivo
– Plastelin za igru
Pazite na križnu kontaminaciju hrane
Križna kontaminacija hrane se desi kad hrana bez glutena dođe u dodir sa onom koja sadrži gluten. To se može desiti, na primjer prilikom pakovanja hrane, ako se koristi isti pribor za obje vrste. Zbog toga, neka hrana ima oznake da je „moguće da sadrži gluten“. Ali, budite svjesni da označavanje hrane s tom oznakom nije obavezno i ne mora značiti da svi to rade, zbog toga budite oprezni i čitajte cijelu listu sastojaka. Ako niste sigurni da li hrana sadrži gluten, nemojte to kupiti.
Do križne kontaminacije može doći i u kući ako se više vrsta hrane priprema na istoj površini ili sa istim priborom, nedovoljno očišćenim. Na primjer, korištenje istog tostera za kruh sa glutenom i bez je jednostavni primjer križne kontaminacije. Razmislite o promjenama koje trebate uvesti u kući, školu, na poslu da spriječite kontaminaciju.
Rezultati
Ljudi koji boluju od celijakije i pridržavaju se prehrane bez glutena, imaju manje simptoma i komplikacija bolesti. Ljudi sa ovom bolesti moraju jesti isključivo hranu bez glutena do kraja života. U nekim teškim slučajevima, čak ni ta prehrana ne sprječava simptome bolesti, pa doktori potežu za nekim lijekovima i medicinskim tretmanima za potiskivanjem imunološkog sistema.
Rizici
Ne uzimanje dovoljno vitamina.
Trafika|Ba|Wikipedia, Petra Sabok / Hop.hr, www.body.ba