SDA je za HDZ strateški partner, Dodik bi mogao ostati u opoziciji

Današnji razgovor delegacija HDZBiH i SDA, koji je održan u Mostaru iza zatvorenih vrata, protekao je u potpuno relaksirajućoj atmosferi, kazao je za Patriu jedan od učesnika u pregovorima.

-Mislim da smo uspješno okončali ovu priču, iako se po izjavama koje su davane proteklih dana u javnosti, to i nije moglo naslutiti. Svi su bili skloniji varijanti da će biti uslovljavanja, zatezanja, ali toga nije bilo nijednog trenutka, navodi naš sagovornik.

Dogovorena je brza uspostava vlasti na kantonalnom i federalnom nivou, a da se o državnoj razgovara naknadno.

Lider HDZBiH Dragan Čović je na sastanku kazao da je SDA za njih strateški partner kada je riječ o formiranju vlasti, te da nema ništa protiv Programskih principa koje su potpisali SDA, DF i Savez za promjene RS, ali je istakao da će nakon razgovora koji će biti vođeni u narednim danima biti spreman da potpiše „jedan novi dokument“.

Precizinije, ono što je potpisano 9. novembra za njega je temelj za daljnju nadogradnju, odnosno uvrštavanje „na papir“ onoga što su hrvatski interesi.

U ovom trenutku, kako su se usaglasili SDA i HDZ BiH najvažnije je formiranje kantonalnih skupština kako bi se izvršio što prije izbor delegata u Dom naroda FBiH, nakon čega bi uslijedilo konstituiranje kompletne zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Osnov vlasti u svih deset kantona kao i na nivou Federacije BiH bit će SDA, HDZ i DF. Ove tri stranke imaju ukupno 55 od 98 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, što je dovoljno za formiranje nove Vlade BiH koju bi predvodio premijer iz SDA.

Inače, kako je na današnjoj press konferenciji u Mostaru nakon sastanka kazao Čović, od ponedjeljka on i Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA će se redovno viđati u zgradi Predsjedništva BiH, gdje će imati priliku razgovarati o formiranju vlasti.

– Naš ključni cilj je pokrenuti BiH, hitno je pokušati stabilizirati u socijalnom i ekonomskom smislu.  Kako ćemo završiti stvar partnera iz RS-a, to je pitanje koje je ispred nas i s kojim se danas nismo opterećivali, ali sam siguran u jedno. Ako su ovo pravi partneri, a ja mislim da jesu, onda će naći rješenje za svaki problem s ciljem da što prije uspostavimo vlast – rekao je Čović.

Govoreći o formiranju vlasti u RS, te njegovim izjavama koje je davao u prethodnom periodu vezano za lidera SNSD-a Milorada Dodika, Čović je odgovorio da bi želio vidjeti stabilnu vlast na svim nivoima.

– Kako će to završiti vidjet ćemo vrlo brzo. HDZ ima ogromnu odgovornost kao i SDA. Mi smo apsolutni pobjednici na ovim izborima i to od nas traži da formiramo vlast i mijenjamo stvari nabolje u BiH – kazao je Čović.

Inače, Patrijin sagovornik kazao je da je Čović pitao članove delegacije SDA, kako se prema njihovim informacijama odvijaju stvari u Republici Srpskoj, te da li Dodik ili Savez za promjene RS sada ima većinu za formiranje vlasti.

Pitanje skupštinske većine u RS, kako je to najavio i lider NDP-a Dragan Čavić bit će riješeno, odnosno znat će se ko ima famozna 42 od 83 glasa, tek kada 24. novembra bude održana konstituirajuća sjednica.

 

Trafika|Ba|NAP