Šešelj se vratio u Beograd

Haški optuženik i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj sletio je danas na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”. On se u Srbiju vratio poslije skoro 12 godina provedenih u pritvoru u Hagu.

Veliki broj broj pristalica Srpske radikalne stranke (SRS) se okupio na aerdromu. Šešeljeve pristalice, pola sata prije najavljenog slijetanja aviona na letu iz Holandije u kojem se nalazi Šešelj, i dalje pristižu na beogradski aerodrom gdje ih je trenutno više od hiljadu.

“Vojo, Srbine”

Okupljeni nose stranačke i zastave Srbije, zatim postere sa likom Šešelja, kao i ikone. Na jednom od postera, kako javlja dopisnik Anadolije, piše “Šešelj, srpski junak, pobednik”.

Dolazak članova Šešeljove porodice na aerodrom, okupljene pristalice su dočekale aplauzom i povicima “Vojo, Vojo”.

Šešelj je sa prozora sjedišta stranke u Zemunu okupljenim pristalicama, uz zvuke četničke pjesme, poručio da će njegova sloboda potrajati dok s vlasti ne skine “otpadnike i srpske izdajnike” Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, javlja Anadolija.

Šešelj je nakon dolaska na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” otišao u Zemun, gdje je smještena centrala SRS-a. Nakon kratkog odmora od putovanja, haški optuženik je izašao na prozor zgrade i obratio se stotinama okupljenih pristalica.

On je kazao da ga je Haški tribunal na brutalan način izbacio iz “ševeningenske tamnice” iako to nije tražio niti su mu postavljali uslove.

“Hteli su samo da me se riješe. U svojoj odluci su napisali da je ta sloboda privremena, ali to će trajati dok ne skinemo s vlasti Nikolića i Vučića, te naše otpadnike i srpske izdajnike koji su prodali svoju čast i karakter, odrekli se srpskog nacionalizma i postali sluge Zapada”, rekao je Šešelj.

Predsjednik SRS-a je rekao okupljenoj masi, koja je skandirala “Vojo, Srbine” i palila baklje, da je obećao rasturiti Haški tribunal.

“Borba je doduše trajala nešto duže nego što sam očekivao, ali se pobjedi u zube ne gleda. Haški tribunal je ranjena globalistička zvijer koja i dalje razara živote uglednih srpskih političara i generala. Tamo sude onome što je bilo najvrednije tokom 90-ih u Srbiji. Naše časne generale sude zato što su branili Srbiju, zato što su branili otadžbinu. Tamo sude slavnom srpskom generalu Mladiću, a on je toliko bolestan da mu nijedan sud na svijetu ne bi sudio”, rekao je Šešelj i dodao da sve to što se dešava u Hagu, režim u Beogradu ćutke posmatra i ništa ne preduzima.

Velika Srbija

“To isto važi za izdajničke naprednjake koji su došli na vlast”, rekao je Šešelj.

On se na kraju svog govora zahvalio svima koji su došli i najavio da će sutra u sjedištu stranke biti održana konferencija za medije u 12 sati, a u subotu veliki miting na Trgu Republike.

“Živjela velika Srbija”, rekao je Šešelj, nakon čega se povukao u prostorije stranke.

Sudsko vijeće Haškog tribunala je 6. novembra donijelo odluku da optuženik za ratne zločine počinjene tokom proteklog rata na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu u Srbiju, radi liječenja.

Tim ljekara iz Srbije koji je posjetio Šešelja u Hagu je prije deset dana saopštio da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno sa elementima životne ugroženosti i utvrđenim metastatskim promjenama na jetri. Šešelju je ranije dijagnostikovan karcinom debelog crijeva.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. za ratne zločine na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Šešelj se dobrovoljno predao 24. februara iste godine, a suđenje mu je počelo 7. novembra 2007. godine. Završne riječi na suđenju iznesene su 2012. godine, a presuda do danas nije donesena.

Optužen je za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, dijelovima BiH i Vojvodine, što obuhvata ubistva u Vukovaru, u okolini Sarajeva, Mostaru, Nevesinju i Zvorniku, zatim pritvaranje civila u logore pod nehumanim uslovima, mučenje, premlaćivanje i ubistva, deportacije i prinudno preseljavanje desetine hiljade Hrvata i muslimana sa tih teritorija i delova Vojvodine i namjerno uništavanje njihovih domova, imovine, kulturnih i vjerskih objekata.

Sudsko vijeće MKSJ prošle sedmice je zatražilo od Holandije i Srbije da se izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja. Vlada Srbije nakon toga je dostavila Haškom tribunalu uslovne garancije za puštanje Šešelja.