SAD: Republikanci odnijeli pobjedu u oba doma Kongresa

 

Na američkim međuizborima republikanci su odnijeli pobjedu u oba doma Kongresa – osvojili su većinu mjesta u Senatu kao i u Predstavničkom domu.

Republikanci su osvojili senatorska mjesta u Arkanzasu, Koloradu, Ajovi, Montani, Severnoj Karolini, Južnoj Dakoti i Zapadnoj Virdžiniji, koja su do sada držale demokrate, prenijele su svjetske agencije.

Republikanci su time obezbijedili najmanje 52 glasa u 100-članom Senatu.

Rezultati izbora znače da će novi saziv Kongresa od januara biti pod punom kontrolom republikanaca, koji će predvoditi sve odbore u oba doma Kongresa i određivati zakonodavnu agendu.

To će biti, kako ocjenjuju agencije, ozbiljna poteškoća za američkog predsjednika i demokratu Baracka Obamu tokom naredne, njegove posljednje dvije godine predsjednikovanja.

Republikanci su odnijeli pobjedu i u izbornoj trci za guvernera na Floridi i u Viskonsinu, gdje su demokrate bile ubjeđene da će zadati udarac protivniku, navela je agencija AP.

Amerikanci na međuizborima, koji se održavaju na polovini predsjedničkog mandata, biraju 435 članova Predstavničkog doma, 36 od 100 članova Senata i guvernere 36 od 50 saveznih država.

Mnogi analitičari predvidjeli su prije glasanja pobjedu republikanaca, pošto popularnost predsjednika Obame prema posljednjim istraživanjima, bilježi značajan pad, ispod 40 odsto.

Trafika|Ba