Prvi mart: Je li MUP RS-a provjerio adresu narko dilera Dragoslava Kosmajca?

Dragoslav Kosmajac, kojeg institucije Republike Srbije smatraju vodećim narko-dilerom u toj zemlji, ima prijavljeno prebivalište na području entiteta Republika Srpska i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Kosmajac je prijavljen u Trebinju, na sličan način na koji je nelegalnim upisima u Zvorniku svoj status ‘riješio’ Milorad Ulemek Legija, ubica srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

MUP RS-a je u posljednje dvije godine izvršio preko 400 poništenja prebivališta povratnika, izbjeglih i raseljenih lica na osnovu nelegalnih ‘terenskih’ provjera. To nije bilo dovoljno, pa je Vlada RS-a, donijela odluku kojom je otežala nove prijave prebivališta.

Međutim, dok traje administrativni progon građana nesrpske nacionalnosti, koji se predstavlja kao sigurnosni rizik, niko nije izvršio niti jednu provjeru brojnih kriminalaca iz cijele regije koji su svoje dokumente uredno izvadili kroz institucionalni aparat RS-a.

Ukoliko institucije RS-a tvrde da štite pravnu i opću sigurnost svojih građana, evo i par pitanja za njih: Koliko je policijskih patrola bilo na adresi na kojoj je prijavljen Dragoslav Kosmajac i da li je tamo zatečen prilikom takozvane terenske provjere? Da li posjeduje imovinu ili boravi kao podstanar? Ili možda vodi ostavinski spor i da li je dostavio dokaze o tome sa Osnovnog suda u Trebinju?

Jasno da Kosmajac nije morao proći sve ono što su posljednjih mjeseci prošli građani Prijedora, Banje Luke, Rogatice, Višegrada, Foče, Novog Goražda i Srebrenice, te da sve upućuje na jedan zaključak: Kosmajac je u ovom entitetu građanin prvog reda, dok se već jednom prognana lica tretiraju kao stanovnici bez osnovnih ljudskih i građanskih prava.

Iz koalicije Prvi mart pozivaju međunarodnu zajednicu i institucije, prvenstveno EUSR, da odgovore na pitanje te se konačno očituju o postupanju Vlade RS-a, i konačno: Da li je Ministarstvo unutaršnjih poslova RS-a koje pruža zaštitu Kosmajcu, isto ono koje je trebalo preuzeti odgovornost za ‘reviziju’ prebivališta predviđenoj u izmjenama Zakona o prebivalištu, koje srećom nisu prošle u Domu naroda državnog parlamenta? Šta o tome misle Sorensen, Daviddi i drugi predstavnici EU, na koje se pozivaju Sredoje Nović i drugi zagovornici predloženih zakonskih rješenja, kroz čiju bi reviziju Kosmajac ostao zabilježen kao regularan stanovnik ovog entiteta, pošten građanin bez zabilježenog prekršaja i pojavljivanja pred sudovima?

 

Trafika|Ba|Agencije