Messi u sudijskoj nadoknadi šokirao sjajne Irance (VIDEO)

Argentina je uz dosta muke i dosta teže od očekivanog savladala Iran u našoj grupi. Završilo je 1:0, najviše zahvaljujući genijalnosti Lionela Messija. Ipak, krenimo redom.

Selektor Argentine Alejandro Sabella napravio je dvije izmjene u timu za ovaj susret u odnosu na duel s BiH, te su meč od prve minute počeli Gago i Gonzalo Higuain. Tako su na klupu preselili Maxi Rodriguez i Campagnaro.

Gaučosi su ovaj duel počeli s tri napadača, a mnogi su očekivali i pogotke. Ipak, prvo poluvrijeme nije nam ponudilo previše.

Prvo uzbuđenje vidjeli smo u 24. minuti, kada je stoper Rojo glavom poslao loptu malo pored gola nakon centaršuta iz kornera. Nešto prije toga dobru priliku propustio je i Higuain.

 

Sve do 36. minute smo čekali na novu priliku, a tada je defanzivac Garay iz odlične situacije glavom šutirao preko gola.

Pred kraj poluvremena pokušao je nakon prekida i Fernandez, ali bez veće prijetnje za Iran. Portugalski stručnjak, Carlos Queiroz, tako je uspio u svojim namjerama, da bunkerom zaštiti prilaze svom golu, a Gaučosi su bili opasni samo iz prekida. Treba istači da u ovom periodu susreta skoro nevidljiv na terenu je bio jedan od najboljih fudbalera svijeta Lionel Messi.

U nastavku nešto drugačija slika na terenu. U 53. minuti Iranci su mogli do vodstva, ali istakao se golman Romero. Nekoliko minuta kasnije Mascherano je sapleo u svom kaznenom prostoru Dejagaha, ali sudija Mažić se nije oglasio. Čini se da su Iranci tada itekako oštećeni.

U 67. minuti fantastična odbrana Romera, nakon odličnog udarca glavom Dejagaha, koji je pobjegao Zabaleti. Vrhovima prstiju argentinski čuvar mreže uspio je ukrotiti ovaj šut. Iako su igrali totalno defanzivno, fudbaleri Irana su uspijevali i zaprijetiti Romeru.

Iz ovog perioda susreta izdvojili smo loše izveden slobodan udarac Lionela Messija, kao i promašaj Di Marije iz dobre situacije. Selektor Sabella bio je nezadovoljan učinkom svog napadačkog reda, te je u 77. minuti izvukao Higuaina i Agüera, a uveo Palacija i Lavezzija.

Šest minuta kasnije ponovo je pokušao Rojo, ovog puta nogom, ali lopta je otišla pored gola. Argentinci su u tim trenucima bili očajni, jer im ništa bukvalno nije polazilo za nogom. I ono što bi išlo prema golu sjajni golman Haghighi je zaustavljao.

U 86. minuti umalo šok za Gaučose. Iran je sjajno istrčao kontru, a rezervista Alireza dobro šutirao. Ipak, još bolje je odbranio Sergio Romero, kojem je to bila treća odlična intervencija na susretu, iako su se Iranci veći dio susreta branili.

I kada se činilo da će susret biti okončan bez golova, na scenu je stupio do tada gotovo neprimjetni Lionel Messi, te u 91. minuti sjajnim udarcem sa preko 20 metara savladao golmana Irana i donio tri velika boda Argentini, odnosno na prag plasmana u drugi krug takmičenja.

Argentina: Romero; Zabaleta, Garay, Fernández, Rojo; Mascherano, Gago, Di María (93. Biglia); Higuaín (77. Palacio), Messi i Agüero (77. Lavezzi).

Iran: Haghighi, Hosseini, Sadeghi, Montazeri, Pooladi, Teymourian, Nekouman, Dejagah (85. Alireza), Shojaei (76. Heydari), Hajisafi (88. Reza Haghighi) i Ghoochannejhad.

Argentina-Iran 01

 

Trafika|Ba|Sport.ba