Veterinarskom fakultetu u Sarajevu pokušavaju zabraniti liječenje životinja

Veterinarskom fakultetu u Sarajevu već nekoliko godina lokalni lobiji pokušavaju zabraniti liječenje životinja. Ukoliko bi uspjeli u ovom sramotnom činu, ovaj fakultet bio bi jedini veterinarski fakultet u svijetu kojem je zabranjeno liječenje životinja.

Iako se radi o jedinoj visokoškolskoj ustanovi u BiH na kojoj se školuju budući veterinari, i koja postoji više od 60 godina, Veterinarski fakultet u Sarajevu često je na meti raznih inspekcija, koje u ovoj obrazovnoj instituciji pokušavaju zabraniti liječenje životinja, iako životinje liječe ugledni i poznati univerzitetski profesori i priznati stručnjaci.

Dr. Nihad Fejzić, dekan fakulteta, kazao je za novinsku agenciju Patria da inspekcije, koje posjećuju fakultet na čijem je on čelu, dolaze na osnovu anonimnih prijava, ali da on s pravom sumnja da je riječ o lobijima, kojima Veterinarski fakultet smeta zarad vlastitih biznisa.

– Samo u posljednja četiri mjeseca imali smo tri kontrole. Mi se ne bojimo inspekcija, neka inspektori rade svoj posao, ali je sramotno da vrijeme i energiju gubimo na takve stvari – rekao je dr. Fejzić.

 

Trafika|Ba|Patria