Belgijanci preokrenuli meč i pobijedili Alžir sa 2:1 (VIDEO)

Belgija je očekivano pobjedom počela Mundijal u Brazilu. Ipak, do trijumfa došli su mnogo teže od očekivanog.

Vahid Halilhodžić je prije duela s favoriziranom Belgijom istakao da vjeruje u čudo. Alžir je odigrao odlično poluvrijeme protiv Crvenih đavola, te zasluženo taj dio igre riješio u svoju korist.

Trenutak odluke dogodio se u 24. minuti, kada je brzonogog Feghoulija zaustavio Verthongen, a krilni napadač Valencije preuzeo na sebe odgovornost i pogodio s bijele tačke.

feghouli by MrBlackHoleMoon
Crveni đavoli su bili apsolutno nemoćni, a svi pokušaji su se sveli na dalekometne šuteve Witsela, koji su većinom odlazili kraj gola. Lukaku, od kojeg su Alžirci najviše strahovali, bio je apsolutno nemoćan.

Marc Wilmots nije mogao biti zadovoljan viđenim u prvom dijelu, te je odmah na početku drugog poluvremena uveo u igru Mertensa. Alžir je uspješno odlijevao, a u 66. minuti odličnu priliku propustio je rezervista Origi, tačnije njegov šut sjajno je zaustavio golman Mbolhi.

Ipak, ono što nije uspjelo Origiju jeste drugom rezervisti – Fellainiju, kada je na odličan centaršut De Bruynea još bolje glavom reagovao i izjednačio rezultat na 1:1 u 70. minuti.

U 80. minuti uslijedio je potpuni preokret. Treći rezervista Mertens sjajno je pogodio iz kontranapada, na asistenciju Hazarda. Ipak, treba istači da je pogotku prethodio prekršaj nad Feghoulijem, kojeg sudija nije svirao.

Mertens Amazing Goal Belgium vs Algeria 2 -1… by edn-qrz02
Nakon drugog gola Pustinjske lisice su pale, nisu imale snage za preokret, a strijelac izjednačujućeg pogotka Fellaini bio je u 85. minuti blizu postizanja svog drugog potoka, ali ga je čuvar mreže Alžira spriječio u tome, zaustavivši njegov udarac glavom.

 

Trafika|Ba|Sport.ba