Žitarica bez koje Đokovići ne mogu: Ubrzava metabolizam, čisti toksine, ne deblja…

Kvinoja ne deblja, a izuzetno je zdrava. Nazivaju je ‘zlatom Inka’ i ‘kraljicom sjemenki’. Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom. Kvinoja sadrži velike količine proteina, zbog čega može konkurirati proizvodima životinjskog porijekla. Bogata je vitaminom E, C, kalijem, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima, piše Story.hr.

Narodna medicina koristi kvinoju za liječenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa, kao i kožnih bolesti i reuma, a zbog visokog udjela kalija povoljno djeluje i na kardiovaskularni sistem.

Odlična je zamjena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac, svakako uvrstite kvinoju u svoju prehranu. Kvinoja je bogata vlaknima koja su neophodna za pravilan rad crijeva.
Kvinoja kao kulinarsko čudo

Vegetarijanci znaju o čemu govorimo kada kažemo da je kvinoja pravo kulinarsko čudo. Ako je dodate u kupus, krompir ili drugo povrće, osjetit ćete punoću okusa koja se može dobiti samo kuhanjem mesa.

Korisna svojstva također se vide i u prisutnosti vitamina i aminokiselina koji poboljšavaju metabolizam i čiste tijelo. Budući da kvinoja nema specifičan miris, jelima se dodaju češnjak i luk, ali i drugi začini. prenosi n1

(Haber.ba)