Dokle smo stigli sa digitalizacijom zdravstva?

Digitalizacija zdravstvenog sektora, unapređenje procesa u zdravstvu i primjena inovacija teme su kojima će se u naredna tri dana baviti učesnici konferencije o medicinskom i biološkom inženjeringu i računarstvu. Više od 300 učesnika, iz 40 zemalja, pokušat će približiti svjetska dostignuća u području medicinskog i biološkog inženjeringa, koja su u našoj zemlji, u mnogim segmentima, tek u fazi pilot-projekata.

Proces digitalizacije zdravstvenog sektora u BiH još nije na zadovoljavajućem nivou. Stoga bi konferencija, poručeno je, već trebala pružiti priliku za sticanje novih znanja i iskustva iz ove oblasti. Tu spada i primjena digitalnih medicinskih sestara. Jedna takva, prva u BiH, nalazi se u bolnici u Bijeljini.

„Inicijalizacijom vaše elektronske zdravstvene kartice na čitač on automatski prepoznaje ko ste vi. Oni onda znaju zbog čega smo došli u tu zdravstvenu ustanovu, koliko imamo uputnica, nalaza, recepata, koji je naš sljedeći korak, gdje trebamo da se javimo, mogu da nas prijave na određeni pregled ili da napravimo neki termin“, objašnjava Slavko Bojić, menadžer firme koja proizvodi digitalne medicinske sestre.

Lejla Gurbeta-Pokvić, direktorica Instituta VERLAB, navela je kako se mogu vidjeti primjeri robota sa vještačkom inteligencijom koji sutra mogu da doprinesu unapređenju kvaliteta u zdravstvenom sektoru: „To su inovacije danas koje mogu postati budućnost sutra, a da unaprijede konkretne procese u zdravstvenom sektoru. Da nemamo više papira, da su dovoljne elektronske kartice“.

Kada će naša država u potpunosti primijeniti svjetske inovacije u oblasti medicinskog i biološkog inženjeringa, teško je reći. Mnoge inovacije još su u fazi pilot-projekata koje, kako je poručeno sa konferencije, u dovoljnoj mjeri ne prati i zakonska regulative.

Visoko.ba/federalna.ba

(Visoko.co.ba)