Dodik: Prema Schmidtu neće biti primijenjena sila, ali nije dobrodošao

Predsjednik RS-a Morad Dodik izjavio je danas na Jahorini da će visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, ako se pojavi u tom entitetu, dočekati jajima.

“Oni se plaše toga da li ću ja okupiti pet hiljada ljudi da Schmidta gađaju jajima kada se pojavi u RS-u. Prošlo je vrijeme tenkova i pušaka, prošlo je vrijeme i paradajza, pa moramo jajima”, rekao je Dodik na Izbornoj skupštini Mladih SNSD-a.

Dodik je naglasio da prema visokom predstavniku neće biti primijenjena sila ako dođe u RS, ali da je poruka da u nju nije dobrodošao. Ponovio je da Schmidt ne može da uđe ni u jednu zgradu institucija RS-a i na zvaničnom mjestu održi nijedan sastanak, što kaže Dodik, nije ništa novo. Također, niko iz RS-a neće napraviti nijedan eksces, ali da će Schmidta jednog dana istjerati – poručuje Dodik.

Dodik je ranije zaprijetio Schmidtu, koga ne priznaje kao visokog predstavnika, da će ga, ako se pojavi u RS-u, policija uhapsiti, a onda “izbaciti” s teritorije tog bh. entiteta.

Na Dodikove prijetnje Schmidt je odgovorio kako se uskoro sprema za posjetu RS-u, gdje, kako je naveo, ima niz planiranih sastanaka.

Visoko.ba/federalna.ba

(Visoko.co.ba)