Za sve velike gurmane, proljeće i ljeto jedno je od najdražih razdoblja s obzirom na količinu domaćeg voća i povrća koje sazrijeva u to vrijeme.
Bili na moru, u planini ili gradu, najveći je “gušt” sjesti u prirodu ili na terasu i pojesti ukusni i zdravi ručak koji smo spremili u svega 30-ak minuta. Uz to, pazimo i da je zdrav te da neće teško pasti na želudac i crijeva jer ono što vam najmanje treba jest da budete naduti. Sve što će riješiti vaš problem je nešto svježeg povrća i par dodatnih namirnica kojima ćete začiniti svoj ljetni lagani obrok. Naravno, svaki od sljedećih recepata možete modificirati po svom ukusu, ovisno o tome što preferirate.
Grčka salata s tunom, špinatom i maslinama
Sastojci:
• 125 g tune, konz. u ulju
• 1 glavica crvenog luka
• 250 g špinata
• 300 g bijeloga graha
• 150 g crvenih rajčica
• 80 g crnih maslina
• 4 kom kuhanih jaja
• 1.50 dl maslinovog ulja
• 0.50 dl limunovog soka
• 1 češanj češnjak
• 1 žlica majčine dušice
• 2 žlice senfa
• 0,25 žlice šećera, kristal
Priprema
1. U veliku zdjelu stavite tunu, luk, špinat, rajčicu, masline, jaja i dobro promiješajte.
2. Preljev za salatu napravite tako da stavite sve sastojke u jednu posudu i dobro izmiješate.
3. Prelijte salatu preljevom prije posluživanja.
Ražnjići od lososa
Sastojci:
• 500 g lososa
• paprika, zelena
• cherry rajčice
• ljubičasti luk
• ružmarin
• sol
• papar
• maslinovo ulje
Priprema
1. Losos narežite na kockice, papriku i luk na komade veličine kockica lososa. Rajčice operite.
2. U zdjeli pomiješajte sve sastojke, začinite ih sa soli, paprom, ružmarinom i maslinovim uljem.
3. Na štapić za ražnjiće slažite redom losos, luk, papriku, rajčicu.
4. Pecite na roštilju ili u grill tavi i poslužite toplo.
Gamberi s mješavinom basmati i divlje riže
Sastojci:
250 g velikih kozica
• 150 g brokule (vrhovi s cvijetom) – po želji
• 200 g zelenih mahuna (mladih)
• 100 g shiitake gljiva
• 0,75 šalice basmati riža
• umak od soje
• sezamovo ulje
• đumbir u prahu
• chili u prahu
Priprema
1. Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju.
2. Mahune i brokulu skuhajte na pari da budu al dente te dobro ocijedite.
3. U woku na sezamovom ulju prepržite gambere i shiitake gljive, dodajte mahune i brokulu. Začinite s bijelim umakom od soje, đumbirom u prahu i chili papričicom (po želji).
4. Dodajte kuhanu rižu, dobro promiješajte i pirjajte 5 minuta.
Izvor: Ljepotaizdravlje.hr