#1 Redovna tjelesna aktivnost i boravak na svježem vazduhu.
#2 Izbalansirana ishrana. Česta i redovna konzumacija voća i povrća, 5 do 6 porcija dnevno. Konzumacija integralnih žitarica, izbjegavanje rafinisanih šećera i zasićenih masnoća.
#3 Redovan unos soka od crnog grožđa blagotvorno djeluje na imunitet.
#4 Dnevno pijenje 1 šolje zelenog čaja povoljno djeluje na imunološki sistem.
#5 Uvrstite dobar fermentisani mliječni proizvod u svoju svakodnevnu ishranu.
#6 Konzumirati namirnice bogate probioticima i prebioticima.
#7 Važno je crijeva i sistem za varenje održavati zdravima.
#8 Probiotici i prebiotici imaju značajan uticaj na imunitet, prebiotici potječu iz biljnih izvora, a najviše ih se nalazi u namirnicama poput korijena cikorije, čičoke, luka i banane. Dok se probiotici nalaze u fermentiranim mliječnim proizvodima.
#9 Vitamin E, posebno u kombinaciji sa selenom, može igrati važnu ulogu u prevenciji prehlada i drugih infekcija gornjeg disajnog sistema.
#10 Đumbir je najbolji prirodni saveznik u borbi s prehladama, naime on podstiče organizam na proizvodnju dermicidina, zaštitnika od mikroorganizama. Izvrstan odabir začina kao prevencija od prehlada.
Ako ste se već prehladili…
#1 Pijte mnogo tekućine. Voda, čajevi, supe, sokovi i slični napici sprečavaju dehidraciju, pomažu u vlaženju sluznice nosa i grla te u oslobađanju sluzi koja može uzrokovati začepljenje disajnih puteva. Topli napici ublažavaju simptome bolnog grla.
#2 Jedite pileću supu. Ona posjeduje blaga svojstva antibiotika i dekongestanta.
#3 Cink zajedno s C vitaminom ima sinergijsko djelovanje. Vitamin A povoljno djeluje na imunitet sluznice.
#4 Namirnice bogate C vitaminomnajbolje je jesti svježe ili umjereno obraditi na pari.
#5 Najbolji prehrambeni izvori cinka sumeso, jaja i mahunarke, a vitamin A sadrži narandžasto i crveno voće i povrće te mlijeko, jetra i ulje bakalara.
#6 Izbjegavajte alkohol, kafu i napitke koji sadrže kofein jer imaju dehidracijsko djelovanje.